Bona, intre lege si baby-sitting

Bone recomandate

Bona BUCURESTI - Maria Creteanu Maria C BUCURESTI .

Vezi toate bonele din orasul tau

Fie ca se numeste bona, baby-sitter sau dadaca, persoana care are grija de copilul romanului in lipsa parintilor a devenit un personaj din ce in ce mai recunoscut, fiind aproape de a fi recunoscuta prin lege de catre statul roman. Autoritatile pregatesc o lege a bonelor care va reglementa piata in acest sens, transformand statutul acestor persoane in unul de meserie, recunoscuta si platita de catre stat.

Bona, dadaca, nanny, babysitter sunt cuvintele romanesti si straine care denumesc persoana care se ocupa de cresterea si supravegherea copiilor. Datorita faptului ca din ce in ce mai multe persoane apeleaza la serviciile unor persoane care sa le ingrijeasca copiii atunci cand parintii sunt ocupati cu treburile zilnice, Ministerul Muncii a decis ca statutul acestor persoane sa fie reglementat prin lege.

Bona devine meserie prin lege

Astfel, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) din cadrul Ministerului Muncii a initiat un proiect de Lege privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor de ingrijire a copiilor pe timpul zilei, conform careia bona este „persoana autorizata, care desfasoara la domiciliul propriu activitati de ingrijire, crestere, educatie si invatare a copiilor”.

Astfel, conform noii legi, bonele isi desfasoara activitatea „in sistemul public sau privat si beneficiaza de formare si asistenta de specialitate din partea angajatorului. Bonele care isi desfasoara activitatea in sistemul public sunt angajate ale autoritatilor administratiei publice locale ale municipiilor, oraselor si comunelor”. O bona va putea ingriji la domiciliul propriu cel mult patru copii cu varsta cuprinsa intre 3 luni si varsta de scolarizare, inclusiv proprii copii, acestora putandu-li-se adauga cel mult doi copii scolari din clasele primare. Reprezentantii autoritatii de stat pentru protectia copiilor au motivat ideea initierii acestei legi prin „evolutia rapida a sistemului de asistenta maternala si a numarul mare de cereri existente si in acest moment, care demonstreaza faptul ca exista multe persoane dornice sa faca din ingrijirea copiilor la domiciliul propriu o ocupatie care sa imbine asigurarea existentei pentru propria familie cu chemarea de a desfasura aceasta activitate”.

Prin aceasta noua lege se stabileste statutul bonei in comunitatea romaneasca si statul roman se aliniaza legislatiei europene in acest domeniu. Astfel, conform Ministerului Muncii, „cum obligatia de a asigura disponibilitatea acestor servicii revine autoritatilor locale, bona(care reprezinta echivalentul asa-numitului „childminder” din statele europene cu o mai mare traditie in organizarea de servicii de ingrijire a copilului pe timpul zilei) este considerata o alternativa la infiintarea serviciilor de tip „centru” (cresa, centrul de zi) in acele comunitati unde numarul solicitantilor este mic sau costurile sunt prea mari comparativ cu bugetul existent.

Baby-sitter, un alt mod de ingrijire a copiilor

Pe de alta parte, prin noua lege babysitter-ul va fi persoana care va avea grija de copii la domiciliul acestora, in mediul privat si va fi platita de catre parinti, in baza unui contract incheiat intre parinti, babysitter si o agentie de baby-sitting autorizata, acest contract ramanand in sfera privata din punct de vedere financiar. Autoritatile spun insa ca legea va veni cu precizari menite sa asigure calitatea ingrijirii si siguranta copiilor ingrijiti in acest sistem - asistentul maternal va avea in grija unul sau mai multi copii separati, temporar sau definitv, de parintii lor, ingrijirea lor avand loc permanent, 24 de ore din 24, in timp ce in cazul bonelor, ingrijirea se desfasoara doar pe timpul zilei (cu exceptiile permise de proiectul de lege), pe perioada in care parintii muncesc, studiaza sau sunt in cautarea unui loc de munca (asa cum este cazul pentru toate serviciile de ingrijire de zi reglementate de proiectul de lege).

Antoaneta Istrate, sefa agentiei de recrutare „Antoanette Services” considera ca „desi atributiile sunt aceleasi, respectiv cresterea si ingrijirea copiilor, scolarizarea, programa de pregatire celor doua categorii de persoane va fi diferita, evident mai scurta la cea platita de stat si mai lunga si mai scumpa la cea platita de catre cei ce doresc sa aiba aceasta diploma, diplome care nu sunt echivalente”. Din experienta firmei de recrutare pe care o detine, ea a observat ca „cererile pentru bona sunt din ce in ce mai multe si vizeaza toate categoriile de persoane, si tinere si mai in varsta, chiar si bunicutele sunt cautate, esential este sa le placa, sa aiba experienta si mai ales o stare de sanatate care sa le permita sa faca fata energiei unui copil”.

Cine vrea sa fie bona

Pentru posturile de bona se inscriu si persoane cu studii superioare, fie ele tinere sau la pensie. Un astfel de exemplu este si Nina Irimia, care e de gasit atunci cand e soare plimbandu-l pe Victor prin parc. Victor are 4 ani iar parintii lui lucreaza in schimburi la o fabrica de textile din Bucuresti. Pe Nini, asa cum ii spune bonei lui, a cunoscut-o atunci cand avea aproape un anisor si de atunci nu s-a despartit de ea mai mult de cateva zile.

„Mama lui Victoras m-a chemat sa am grija de el prima data atunci cand ei si bunicii lui trebuiau sa plece din oras pentru doua zile, la o nunta. Bunica lui si cu mine suntem prietene vechi, stia ca am mai avut grija de baiatul unor prieteni, de la care luam un banut in plus, asta dupa ce nu am mai avut servici. Insa nu banii sunt cei mai importanti, ci faptul ca iubesc copiii, ma uit cu drag la ei cum cresc”. Femeia spune ca nu se gandeste sa se inscrie intr-o organizatie ca sa devina „bona cu acte in regula” pentru ca „eu sunt fosta inginera, acum pensionara si nu am de gand ca la aproape 70 de ani sa imi schimb meseria in bona, e prea mult pentru mine”.

Nu de aceeasi parere este Lacramioara, care s-a angajat baby sitter ca sa mai castige un ban in plus pentru facultate. „M-as inscrie la cursuri speciale daca e si as face asta ca meserie pentru ca in ziua de azi nu e tocmai usor sa iti gasesti sa iti faci meseria, eu o sa termin Litere si nu stiu daca o sa pot profesa. In plus ma gandesc sa ma apuc de Psihologie si sa lucrez cu copiii ar fi o bucurie pentru mine”. Lacramioara s-a angajat la familia fetitei pe care o are in grija in urma cu 6 luni, printr-o agentie de recrutare de baby-sitter si spune ca desi avea indoieli ca va putea face asta, stie acum ca a facut o alegere foarte buna.

Antoaneta Istrate spune ca a intalnit multe povesti interesante de persoane care au venit la agentie pentru a se angaja pe post de baby-sitter, dar persoane care ar vrea sa devina bone dupa adoptarea legii. Ea marturiseste ca agentia agentia incearca sa afle cat mai multe lucruri despre persoanele care vin la ei pentru un astfel de job: „le verificam, le facem un dosar cu acte, le dam teste si le evaluam psihologic, le cerem cazier si le filmam interviul. Ce nu facem? Nu garantam si nimeni nu va garanta pentru nimeni, niciodata, pentru ca in Romania fiecare este responsabil pentru faptele sale si raspunde legal pentru ceea ce face, nu facem anchete sociale, nu mergem acasa la bone sa verificam la vecini si alte cele, nu e treaba noastra si nici nu avem voie sa o facem”.

CautaBona.ro in Romania:

Bona Arad I Bona Braila I Bona Brasov I Bone Bucuresti I Bone Constanta I Bona Cluj I Bona Galati I Bone Iasi I Bona Ploiesti I Bona Sibiu I Bona Suceava I Bona Targu-Mures I Bone Timisoara I Bone I Bona part time I Bona interna

Toate sfaturile
CautaMenajera.ro CautaInfirmiera.ro