Bona pentru copiii cu dizabilitati

Bone recomandate

Bona BUCURESTI - Maria Creteanu Maria C BUCURESTI .

Vezi toate bonele din orasul tau

Parintii copiilor cu dizabilitati intampina de cele mai multe ori dificultati in a-si gasi persoana potrivita pentru ingrijirea acestora. Bonele se tem sa ingrijeasca un copil cu probleme speciale si de multe ori, parintii nu vor sa puna o astfel de responsabilitate pe umerii unei persoane mult prea tinere. Daca urmeaza sa fii bona unui copil cu nevoi speciale, iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii:

Afla cat mai multe despre copil

In primul rand , trebuie sa afli cat mai multe lucruri despre copil si despre nevoile pe care le are. Consulta-te cu parintii acestuia si roaga-i sa le faci, inainte de angajare, cateva vizite – o parte din timp il poti petrece alaturi de acestia, invatand mai multe despre problemele copilului, iar in cealalta parte de timp te poti juca impreuna cu micutul, pentru a va acomoda.
Incearca sa lamuresti orice neclaritate, mai ales daca te afli intr-o situatie noua. Afla ce anume numesc parintii “nevoi speciale” si care sunt caracteristicile exacte ale acestora.
Atunci cand stai de vorba cu parintii, intreaba-i ce anume poate face copilul fara niciun ajutor si unde trebuie sa intervii tu. Ar trebui sa il inveti sa deprinda ceva anume, o sarcina cu care nu se descurca prea bine? Care sunt semnele, manifestarile la care ar trebui sa fii atenta si cum sa actionezi?

Sfaturi utile

Daca nu stii cum sa iti indeplinesti sarcinile trasate de parinti, roaga-i pe acestia sa iti exemplifice de mai multe ori ce ai de facut, pana te descurci si singura. Poate ca va trebui sa inveti lucruri noi, cum ar fi limbajul prin semne, insa inainte de a ramane singura cu copilul, trebuie sa stapanesti corect toate informatiile primite.
Atunci cand te joci cu copilul, incearca sa nu te porti cu acesta ca si cum ai avea de-a face cu un copil neajutorat. La urma urmei, copiii cu dizabilitati sunt tot copii: au aceleasi trairi, sentimente si nevoi. Micutul va dori sa se apropie de tine, sa iti castige atentia, afectiunea si sa se simta de asemenea, apreciat. Acesta nu isi da seama ca are anumite nevoi speciale, asa ca trebuie sa te porti cat mai normal cu putinta, pentru a nu il face sa se simta inferior.
Nu indeplini sarcini ale copilului pe care le poate duce la capat si singur. Nu il rasfata doar pentru ca iti pare rau pentru situatia sa speciala. Important este ca acesta sa castige independenta si sa realizeze cat mai multe lucruri pe cont propriu.
Observa-i modul in care se joaca pentru a afla astfel ce fel de personalitate are. In felul acesta, vei putea planifica din timp diferite activitati care ii vor fi pe plac si care va vor tine ocupati intr-un mod placut.
Atunci cand planifici diferite activitati, tine cont de lucrurile pe care le poate face, unde anume are nevoie de ajutorul tau, dar si de aptitudinile pe care incet incet ai putea sa i le dezvolti. Nu in ultimul rand, tine cont de lucrurile care ii fac placere, pentru ca vei inregistra mai multe progrese daca vei opta pentru jocuri cu care poate relationa destul de usor. Orice poate deveni un pretext de joaca.

Ce trebuie sa ai in vedere inainte sa incepi lucrul cu un copil cu nevoi speciale

Caracteristicile afectiunii pe care o manifesta

Discuta cu parintii si documenteaza-te in permanenta pentru a sti cat mai multe despre copilul pe care urmeaza sa il ingrijesti, la ce te poti astepta de la comportamentul acestuia si cum ar trebui sa actionezi in diferite situatii.

Pune raul in fata si cantareste situatii-limita, precum si modul in care ar trebui sa procedezi pentru a rezolva problema. Printre lucrurile pe care trebuie sa le stii sunt: nivelul de comunicare al copilului, cat de mult intelege, daca are probleme in a interactiona cu ceilalti, ce tip de comportament are, daca are nevoie de echipament sau aparatura speciala si cum se manevreaza acestea, care sunt lucrurile care ii fac placere copilului.

Nutritie
Afla care este dieta copilului, intervalul orar la care ar trebui sa serveaca masa, dar si interdictiile ce tin de alimentatie.

Joaca
Afla care sunt activitatile care ii fac placere, experiente neplacute pe care le-a avut cu ceilalti copii la joaca, lucrurile de care se teme, tabieturile pe care le are in legatura cu anumite activitati, jucarii si jocuri preferate.


Autor: Dana Spataru

CautaBona.ro in Romania:

Bona Arad I Bona Braila I Bona Brasov I Bone Bucuresti I Bone Constanta I Bona Cluj I Bona Galati I Bone Iasi I Bona Ploiesti I Bona Sibiu I Bona Suceava I Bona Targu-Mures I Bone Timisoara I Bone I Bona part time I Bona interna

Toate sfaturile
CautaMenajera.ro CautaInfirmiera.ro