Bona si copilul - rezolva conflictele dintre ei

Bone recomandate

Bona BUCURESTI - Maria Creteanu Maria C BUCURESTI .

Vezi toate bonele din orasul tau


Cat timp ai fost acasa, copilul tau se purta exceptional. Te asculta cand ii spuneai ca trebuie sa-si faca temele sau sa doarma, manca ce ii dadeai, insa de cand sta cu bona lucrurile s-au schimbat. Constient sau nu, copilul isi da seama ca bona nu ii poate interzice anumite lucruri cu aceeasi autoritate cu a parintilor si exploateaza acest lucru la maximum incercand sa obtina ceea ce isi doreste el.

Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa-l faci pe copil sa asculte de bona si sa nu mai existe conflicte intre acestia:

Face mofturi la mancare

De la un timp copilul a devenit foarte mofturos si nu mai vrea sa manance ceea ce ii lasi sau ce gateste bona. Prefera in schimb dulciurile si cipsurile pe care le rontaie tot timpul, scazandu-i astfel pofta de mancare.
Daca bona gateste in locul tau in cursul saptamanii, spune-i sa-l implice si pe cel mic in pregatirea mesei. Il poti intreba dinainte ce vrea sa manance a doua zi si sa cumperi ceea ce are nevoie bona pentru a gati sau sa-i spui ce mancare trebuie sa faca in cazul in care se ocupa tot ea de cumparaturi.
Tototdata vorbeste cu babysitter-ul sa nu-i dea intre mese dulciuri, cipsuri sau alte produse de rontait. Daca de obicei tii la vedere dulciurile, ascunde-le intr-un loc unde copilul sa nu le vada sau sa nu poata ajunge la ele si bona sa i le dea numai dupa ce mananca la orele stabilite.
Stabilirea unor ore de masa inca din primele luni de viata sunt foarte importante, astfel organismul formandu-si un ceas biologic la care va cere de mancare. Daca nu are ore fixe de masa, nu este inca tarziu ca acestea sa fie impuse si astfel, in timp, copilul se va obisnui ca la ora 12, spre exemplu, sa manance.
Un alt truc pe care ai putea sa-l folosesti este sa faci cateva mici concursuri. Cel care mananca tot din farfurie va avea in ziua respectiva mai mult timp la calculator sau se va uita mai mult la televizor. Bineinteles poti gasi si alte recompense asemanatoare.

Nu vrea sa se imbrace cu ce trebuie

De la o varsta copiii incep sa se planga ca le mai plac anumite hainute sau ca nu vor sa se imbrace gros cand este frig. De fata cu babysitter-ul, copilul poate face si mai multe nazuri cand vine vorba de imbracat.
Pentru a nu mai exista probleme, stabiliti impreuna cu o seara inainte ce haine va purta ziua urmatoare si incuie-i sifonierul pentru a nu putea sa le inlocuiasca cu altele care-i plac mai mult sau care nu sunt potrivite pentru anotimpul respectiv. De asemenea, spune-i bonei sa il ajute sa se imbrace daca inca nu se descurca foarte bine singur si sa il supravegheze sa vada daca isi ia toate hainele sau nu pe el.

Nu vrea sa doarma

Somnul de pranz este foarte important pentru copii, ei consumand foarte multa energie in timpul zilei. De multe ori acestia nu vor sa doarma pentru a face cat mai multe lucruri in acea zi. Incearca sa-i impui o ora la care va trebui sa se culce, de exemplu dupa masa de pranz si spune-i si bonei ca trebuie sa respecte orele respective.
Ai grija ca in timp ce doarme sa nu fie zgomote prin casa, care sa-i perturbe somnul. Daca inca face nazuri, lasa-l sa ia cu el in pat jucaria preferata si pentru a adormi mai repede saune-i bonei ca-i poate citi o poveste scurta, insa cand aceasta se termina, chiar daca inca nu a adormit, va trebui sa stie ca este ora de culcare si sa nu mai mai ceara sa i se citeasca alta poveste.

Nu vrea sa-si faca temele

Si de fata cu tine copilul mai facea nazuri, insa de cand ai angajat o bona care sa aiba grija de el, acesta nu-si mai face temele aproape deloc, pana seara cand te intorci tu de la serviciu. In acest timp el prefera sa se joace sau sa se uite la televizor chiar daca i se spune ca nu are voie, iar daca nu-l lasa incepe sa planga si sa tipe.
Incearca sa vorbesti cu el si sa-i spui ca daca este cuminte, invata si isi face temele la timp va fi recompensat. Foloseste insa metoda cel mai des intalnita cu bulinele albe si negre si nu ii da seara de seara recompense mici in forma de dulciuri. Explica-i ca atunci cand se vor aduna mai multe buline albe si nu va mai avea nicio bulina neagra acesta va primi un cadou semnificativ pe care si-l doreste: o bicicleta, role etc.
Dupa ce in timpul zilei si-a facut temele impreuna cu babysitter-ul care are grija de el, verifica-l sa vezi cat de bine a invatat lectia pentru a doua zi si daca a scris ingrijit si nu in fuga. Intreab-o si pe bona inainte daca a fost ascultator si si-a facut temele inainte de a se juca. Numai astfel poate primi o bulina alba. In caz contrar va primi una neagra.
Daca nici astfel nu rezolvi nimic va trebui sa incepi sa-i interzici accesul la televizor sau la calculator, sa ii iei din jucariile preferate, sa nu ii mai faci toate poftele etc, pana invata ca temele sunt importante si le va acorda atentia cuvenita.

Nu vrea sa ia medicamente

In general copiii fac nazuri cand vine vorba de luat medicamente. Acestia sunt inca prea mici pentru a constientiza ca lundu-le vor scapa de raceala si de starile de rau pe care le resimt pe parcursul bolii. Ei vor asocia medicamentele doar cu un gust amar foarte neplacut. Incearca sa-i explici pentru ce sunt bune si ca il ajuta sa se faca bine. De asemenea, ii poti spune ca daca le ia pe acestea la timp va scapa mai repede de tratament iar daca nu le va lua, mai tarziu va trebui sa ia si mai multe pastile.
In cazul in care medicamentele prescrise de doctor nu sunt glazurate si au un gust amar incearca sa camuflezi acest gust. Imediat dupa ce a luat pastila permite-i copilului sa mananace 2-3 patratele de ciocolata sau un fruct preferat. Spune-i bonei sa faca acelasi lucru si cu siguranta vei vedea ca cel mic va coopera mult mai usor.

Autor: Andreea Grecu


CautaBona.ro in Romania:

Bona Arad I Bona Braila I Bona Brasov I Bone Bucuresti I Bone Constanta I Bona Cluj I Bona Galati I Bone Iasi I Bona Ploiesti I Bona Sibiu I Bona Suceava I Bona Targu-Mures I Bone Timisoara I Bone I Bona part time I Bona interna

Toate sfaturile
CautaMenajera.ro CautaInfirmiera.ro