Bona tine locul parintilor?

Bone recomandate

Bona BUCURESTI - Maria Creteanu Maria C BUCURESTI .

Vezi toate bonele din orasul tau

Trebuie bona sa tina locul parintilor? Da, atunci cand ei nu sunt acasa si doar din punctul de vedere al protectiei celui mic. Trebuie bona sa se poarte ca un parinte? Interzis!

Cand este indicat sa inlocuiesti parintii copilului

Momentele in care este bine sa tii locul parintilor sunt in general delimitate de absenta acestora. Fereste-l pe prichindel de pericole (apa, foc, cazaturi, substante otravitoare etc) asa cum ar face si parintii sai. Da-i o mana de ajutor la teme, asa cum si-ar dori parintii sa o faca daca ar fi disponibili.

Implica-te in jocurile sale, ofera-i mancarea preferata sau citeste-i o poveste exact asa cum ar face mama sa inainte de culcare.
In cazul micilor excursii, vizite la muzeu, iesiri in parc, pranzul in oras tu va trebui sa iti asumi intreaga responsabilitate vis a vis de cel mic.
Exista cazuri in care ca dadaca poti detine informatii si abilitati superioare parintilor.

Limbile straine, jocurile de inteligenta, metode didactice de evaluare a celui mic, dans si gimnastica, desen, teatru, operare calculator sunt doar cateva din activitatile pe care babysittingul le poate aduce in viata celui mic, imbunatatindu-i performantele scolare, dezvoltarea sociala si psihica. Parintii nu sunt pregatiti in aceste directii sau poate nu au timp sa le implementeze in relatia cu cel mic. Atunci intervii tu.

Care este limita pe care o vei respecta

Eficienta si rezultatele bonei se traduc strict prin atitudinea acesteia fata de job, fata de copil si fata de parinti.
Cel mai nesanatos lucru pe care il poate face un babysitter este sa isi doreasca sau sa incerce sa ocupe locul parintilor atat ca atitudine cat si in viziunea celui mic. Punctul maxim al relatiei bona – copil este acela de prietenie. Alte caracteristici ale relatiei voastre: respect, autoritate, empatie, intelegere, discernamant.

Daca observi nereguli in familia respectiva si nu gasesti o cale de a le rezolva prin discutii, atunci adreseaza-te autoritatilor competente pentru a te sfatui sau pentru a vizualiza problema. Nu incerca sa iei situatia in propriile maini si sa te consideri salvatoarea copilului, doarece rezultatele vor fi 100% impotriva ta.

Asadar, un baby sitter va tine locul parintilor in ceea ce priveste responsabilitatea si siguranta copilului. Nu este indicat ca bona sa se implice activ in educatia celui mic prin luarea de decizii sau prin contrazicerea deciziilor parintilor. Insuflarea de opinii, mentalitati, stiluri muzicale, tendinte vestimentare sunt in general nerecomandate, deoarece acestea implica o doza considerabila de afectivitate si pot fi implementate cu succes doar de catre parinti si mediul educational legal.

Lucrul cel mai important este ca prichindelul sa inteleaga si sa diferentieze relatia cu bona si relatia cu parintii, precum si statutul acestora. El nu va trebui sa ii ceara bonei mai mult decat acesta ii poate oferi.

Autor: Aura Oprisan


Te-ar mai putea interesa:
Cat trebuie sa ma implic in relatia cu copilul avut in grija
Prima intalnire cu copilul

CautaBona.ro in Romania:

Bona Arad I Bona Braila I Bona Brasov I Bone Bucuresti I Bone Constanta I Bona Cluj I Bona Galati I Bone Iasi I Bona Ploiesti I Bona Sibiu I Bona Suceava I Bona Targu-Mures I Bone Timisoara I Bone I Bona part time I Bona interna

Toate sfaturile
CautaMenajera.ro CautaInfirmiera.ro