Cat trebuie sa ma implic in relatia cu copilul avut in grija?

Bone recomandate

Bona BUCURESTI - Maria Creteanu Maria C BUCURESTI .

Vezi toate bonele din orasul tau

Un fenomen foarte des intalnit in relatia bona – copil il reprezinta implicarea excesiva si afectiunea necontrolata. Acest lucru este dat de perioada petrecuta impreuna, de teama de a gresi, dar si de anumite reactii ale copilului. In timp isi va face loc o atitudine subiectiva si nesanatoasa.

Implica-te atat cat iti permit parintii

Este bine ca in momentul in care te angajezi ca bona, sa analizezi cu atentie familia in cauza si sa descosi relatiile dintre parinti si copil, timpul pe care il petrec impreuna, starea de sanatate a copilului etc. In functie de acesti parametri iti poti crea o serie de asteptari si poti intui anumite atitudini si reactii.

Explica-i permanent celui mic ca tu esti acolo pentru a avea grija de el provizoriu, ca bona, si pentru a-i sta la dispozitie in caz de nevoie. Fa-l sa inteleaga ca parintii lui au angajat o bona nu pentru ca vor sa scape de el, ci pentru ca il iubesc si vor sa il stie in siguranta.

Acest job presupune o legatura stransa intre parinti-bona-copil. Parintii vor coordona in cea mai mare parte activitatea ta si iti vor aloca sarcini in functie de necesitatile familiei si de posibilitatile de care tu dispui in momentul respectiv. Astfel, parintii raman singurii in masura sa te evalueze, prin reactiile si evolutia celui mic, deoarece doar ei pot traduce corect reactiile propriului copil.

Nu pica in capcana complimentelor celui mic, deoarece el se va folosi in mod frecvent de acestea pentru a obtine ceea ce isi doreste.

Fereste-te de aluzii sau atitudini ce ar putea stirbi autoritatea parintilor in fata copilului, chiar daca esti convinsa ca ai dreptate. Incearca sa discuti deschis cu parintii, sa le explici punctul tau de vedere, reactiile copilului si o eventuala solutie.
Nu iti asuma activitati sau responsabilitati cu care parintii nu te-au insarcinat. Intreaba in prealabil, sfatuieste-te cu ei si gandeste-te de doua ori inainte de a lua o initiativa ce poate aduce cu sine o dezaprobare.

Implica-te atat cat este permis din punct de vedere etic

Acest job presupune o doza foarte mare de atentie, sinceritate si bun simt. Fructifica increderea pe care parintii ti-o acorda pentru a-ti dovedi si imbunatati potentialul. Gaseste echilibrul optim intre indiferenta si sufocare, intre seriozitate si umor.

Exista cazul bonelor care nu se implica in relatia cu copilul avut in grija. Ba, mai mult, jobul reprezinta o varianta sigura si rapida de a obtine bani de buzunar, de a vorbi cateva ore la telefon sau de a urmari o emisiune la tv. Aceste situatii sunt depistate si eliminate cu usurinta, deoarece copiii spun mereu adevarul.

Copilul avut in grija nu este un instrument de lucru, nu functioneaza dupa reguli stricte si este mereu imprevizibil. Sanatatea fizica si psihica a celui mic poate depinde de comportamentul bonei.

In cazuri exceptionale poate aparea fenomenul in care copilul refuza contactul cu parintii si nu le mai recunoaste autoritatea, deoarece s-a atasat foarte mult de bona sa. Intreruperea contactului va duce la reactii violente de lunga durata din partea copilului si la refuzul de a mai accepta alta bona.

Faptul ca uneori copilul identifica bona cu mama are doua taisuri. Pe de o parte se pune problema neglijentei din partea parintilor, bona fiind inlocuitorul lor pe termen lung, pe de alta parte poate aparea o doza de slabiciune din partea bonei care isi asuma reactiile si condiuta copilului, autodesemnandu-se „mama”.

Este bine sa semnalezi imediat primul semn ce indica un atasament peste masura. Urmareste comportamentul micutului si fa diferenta intre glume si confesiuni. Anunta parintii de indata ce observi primele semne.

In concluzie, copilul trebuie sa te vada ca pe partenerul lui de joaca sau ca pe verisorul care a venit in vizita. Odata incheiat programul, salutul de „la revedere” trebuie sa devina un lucru absolut natural.

Implica-te doar atat cat iti permite copilul

Este posibil ca relatia cu cel mic sa fie dificila pentru inceput. Iata cateva posibilitati:

- S-a atasat foarte mult de bona anterioara;
- Esti prima bona cu care intra in contact si nu stie la ce sa se astepte; probabil are o perceptie gresita asupra notiunii de bona si te asociaza cu un spion si un gardian strict;
- Pana de curand a stat in grija bunicilor care i-au facut toate poftele si i-au acceptat orice tip de comportament;
- Crede ca isi poate purta singur de grija, iar parintii il subestimeaza lasandu-l in grija unei bone.

Paseste pe varfuri si respecta cat poti de mult indicatiile parintilor. Atitudinea ta neutra ii va da spatiu si va capata incredere. Incearca sa strecori din cand in cand glume, jocuri sau povestiri amuzante, pentru a-l destinde si a-i imbunatati parerea despre tine.

Dupa primele intalniri cu cel mic iti vei forma o opinie si vei decide care este metoda de abordare cea mai indicata. Este indicat sa pui cat mai multe intrebari parintilor cu privire la cel mic, pentru a intelege si a preveni reactiile neasteptate.

Autor: Aura Oprisan


Te-ar mai putea interesa:
Cum sa castigi increderea copilului
Prima intalnire cu copilul

CAUTA JOB DE BONA!

CautaBona.ro in Romania:

Bona Arad I Bona Braila I Bona Brasov I Bona in Bucuresti I Bone Constanta I Bona Cluj I Bona Galati I Bone Iasi I Bona Ploiesti I Bona Sibiu I Bona Suceava I Bona Targu-Mures I Bone Timisoara I Bone I Bona part time I Bona interna

Toate sfaturile
CautaMenajera.ro CautaInfirmiera.ro