Ce sa faci si ce sa nu faci ca bona

Bone recomandate

Bona BUCURESTI - Maria Creteanu Maria C BUCURESTI .

Vezi toate bonele din orasul tau

Ca bona, ai o responsabilitate foarte mare, atat fata de cuplul care iti ofera increderea lor, cat si fata de copilul pe care il ai in grija. Astfel, in momentul in care iti iei un astfel de angajament, trebuie sa fii pregatita pentru orice si sa te porti ca o profesionista, indiferent de situatie.

Evita producerea de accidente

Nu lasa copilul nesupravegheat. Daca este cazul, pune copilul in patut in momentele in care nu poti sta cu ochii pe el (cand vorbesti la telefon, cand ii prepari mancarea, cand parasesti camera pentru mai mult de doua minute).
Chiar daca acesta doarme, trebuie sa il verifici din cand in cand pentru a te asigura ca totul este in ordine. Indiferent de situatie copilul nu trebuie lasat singur in casa.
Daca exista o piscina in apropierea casei, trebuie sa te asiguri ca cel mic nu are acces la aceasta nesupravegheat.
Ai grija la lucrurile cu care se poate rani. Nu-i lasa la indemana cutite, foarfece, agrafe, pile, lumanari aprinse etc.

Asigura-te ca sunteti in siguranta

Fiind bona, esti responsabila de siguranta copilului pe care il ai in grija.
Verifica daca toate usile sunt inchise, iar daca geamurile sunt deschise, sa nu fie nicio cale prin care copilul sa ajunga la acestea.
Nu deschide usa persoanelor necunoscute. In cazul in care trebuie sa vina cineva, parintii ar trebui sa te anunte si sa iti spuna ce ai de facut.
Nu vorbi cu persoane straine sau prieteni despre parinti, casa in care lucrezi, banii si valorile ce se afla in aceasta.
In momentul in care suna telefonul, trebuie sa raspunzi, insa nu este indicat sa dai informatii despre ora la care se intorc parintii. Cel mai bine este sa ii spui persoanei de la celalalt capat al firului ca angajatorii nu pot raspunde momentan, dar ca tu ii vei informa de indata ce vor fi disponibili si ca vei transmite mesajul.

Pregateste-te si pentru cazuri de urgenta

Asigura-te ca ai o lista cu cele mai importante numere de telefon: ale parintilor, pediatrului, numerele de la salvare si politie. De asemenea, trebuie sa cunosti cu exactitate adresa la care ai grija de copil.
Afla ce ai de facut in cazul unui incendiu. Informeaza-te despre iesirile de urgenta intr-un astfel de caz.

Pastreaza-ti calmul

Indiferent de ce a facut, nu ai niciun drept sa ridici mana asupra lui. Nu uita ca iti poti pierde slujba si poti suferi consecinte grave (spre exemplu, daca parintii depun plangere impotriva ta, poti ajunge chiar si la inchisoare).

Nu uita ca esti la job

Nu da telefoane in interes personal sau sa abuzezi de bunurile parintilor. Este indicat ca telefonul sa fie folosit doar in cazuri de urgenta, iar lucrurile personale sa nu fie atinse.
Nu iti invita prietenii in casa. Jobul nu este momentul in care prietenii sau iubitul sa iti faca o vizita la domiciliu.
Acorda-i atentie totala copilului si nevoilor sale. Nu te uita la televizor in timp ce copilul este treaz pentru ca un moment de neatentie poate avea consecinte grave.

Urmeaza instructiunile date de parinti

Urmeaza instructiunile lasate de catre parinti referitoare la programul si regimul de mancare, vizionarea desenelor animate sau a filmelor, orele de somn, etc. Nu ii da copilului mancare tip fast-food sau orice alte mancaruri neindicate. Respecta meniul si orele impuse de parinti.
Nu incerca il “mituiesti” pe copil cu dulciuri sau alte lucruri interzise de catre parinti, pentru a obtine ceva de la acesta. De exemplu, nu trebuie sa ii oferi ciocolata pentru a se culca, pentru a face ordine, etc.

Lasa totul curat in urma ta

Aranjeaza toate lucrurile la locul lor inainte ca parintii sa ajunga acasa. In aceasta situatie il poti ruga pe copil sa te ajute – este un exercitiu foarte bun pentru acesta.

Autor: Ana-Maria Popa

CautaBona.ro in Romania:

Bona Arad I Bona Braila I Bona Brasov I Bone Bucuresti I Bone Constanta I Bona Cluj I Bona Galati I Bone Iasi I Bona Ploiesti I Bona Sibiu I Bona Suceava I Bona Targu-Mures I Bone Timisoara I Bone I Bona part time I Bona interna

Toate sfaturile
CautaMenajera.ro CautaInfirmiera.ro