Cum sa ai o bona fericita

Bone recomandate

Bona BUCURESTI - Maria Creteanu Maria C BUCURESTI .

Vezi toate bonele din orasul tau

Te bucuri pentru ca, in sfarsit, ai gasit o bona care corespunde cerintelor tale si, mai important, pe care copilul tau o adora. Pentru a nu pierde insa serviciile acesteia, trebuie sa te asiguri ca, la randul sau, bona este multumita cu beneficiile pe care i le oferi.
Iata cateva modalitati prin care te vei asigura ca munca bonei este evaluata in mod corect, fara sa fie nedreptatita:

Discutati salariul

Pe lista preferintelor tuturor angajatilor din lume, salariul ocupa locul cel mai important. Daca vrei sa ai o bona multumita de angajatorul ei, atunci trebuie sa discutati in mod corect salariul.
Daca te-ai gandit vreodata ca poti sa ii oferi acesteia un slariu mai mic decat ofertele existente pe piata, este foarte posibil ca, mai devreme sau mai tarziu, sa doreasca sa isi schimbe familia pentru care lucreaza.
Evalueaza ofertele de piata, dar in acelasi timp ia in considerare si volumul de munca depus - sarcinile pe care le are de efectuat, numarul de copii de ingrijit, orele petrecute cu acestia etc.
Competentele bonei sunt iarasi un criteriu de care trebuie sa tii cont. De exemplu, daca bona ta este o educatoare sau o profesoara, a mai lucrat in educatie, stie o limba straina si il poate invata si pe copilul tau etc., atunci ti-ai gasit o bona valoroasa, pe care nu trebuie sa o pierzi.

Stabileste de la inceput indatoririle bonei

Inainte de prima zi de lucru, mentioneaza toate indatoririle bonei. Nu adauga pe parcurs noi sarcini, mai ales fara sa discuti intai cu bona, ingreunandu-i munca fara sa ii ceri parerea. Asta nu inseamna ca bona va avea ceva impotriva sa faca din cand in cand o exceptie si sa te ajute poate cu anumite treburi, insa daca iei o atitudine de tacere si faci un obicei din a-i da sarcini extra, aunci aceasta se va simti frustrata, nu isi va mai face treaba corespunzator sau poate chiar va demisiona.

Ofera-i diverse beneficii

Pe langa salariu, ii poti oferi bonei tale diverse beneficii, exact asa cum ar primi daca ar fi angajata unei companii. De exemplu, sistemul au-pair presupune ca bonele de schimb sa primeasca in valoare de o anumita suma, cursuri educationale, cum ar fi invatarea unei limbi straine. Ai posibilitatea de a-i finanta bonei tale un astfel de curs ?
Un alt beneficiu ar fi platirea vacantelor sau luarea bonei cu tine in vacanta, pentru a-ti oferi si tie un timp de relaxare. Tichetele cadou pentru diferite magazine, cu o suma modica, insa care ii pot oferi acesteia o reducere in magazinul respectiv, pot reprezenta iarasi un gest de apreciere din cand in cand.

Arata-i bonei ca o apreciezi

In primul rand, arata-i bonei ca iti pasa de munca ei, intreband-o, la sfarsitul zilei, nu numai cum s-a comportat copilul, insa si cum a fost ziua pentru ea: ce anume i s-a parut obositor, ce anume ii face placere la jobul acesta, unde ar avea nevoie de ajutor, daca o deranjeaza anumite lucruri etc.
Mnetine un dialog deschis si spune-i bonei atunci cand nu iti convine ceva. Nu lasa comportamentul fata de aceasta sa se schimbe fara sa ii oferi un motiv pentru aparentele nemultumiri. De asemenea, mici detalii precum preferintele in ceea ce priveste mancarea (bona petrece destul de mult timp cu copilul, asa ca va trebui sa se hraneasca din mancarea ta), flexibilitatea programului, intelgerea acesteia atunci cand are probleme personale vor stabili o relatie profesionala solida intre tine si bona si te vor asigura de prezenta acesteia pentru mult timp.

Autor: Dana SpataruCautaBona.ro in Romania:

Bona Arad I Bona Braila I Bona Brasov I Bone Bucuresti I Bone Constanta I Bona Cluj I Bona Galati I Bone Iasi I Bona Ploiesti I Bona Sibiu I Bona Suceava I Bona Targu-Mures I Bone Timisoara I Bone I Bona part time I Bona interna


Toate sfaturile
CautaMenajera.ro CautaInfirmiera.ro