Cum sa ceri ca bona o marire de salariu

Bone recomandate

Bona BUCURESTI - Maria Creteanu Maria C BUCURESTI .

Vezi toate bonele din orasul tau

Marirea salariului nu trebuie sa fie o misiune imposibila, mai ales daca tu esti sigura ca o meriti si poti aduce toate argumentele necesare in favoarea ta. Inainte de a face pasul, este indicat sa iti evaluezi activitatea, luand in calcul cateva aspecte foarte importante in activitatea ta de bona.

Experienta ta ca bona

Acest aspect este foarte important in autoevaluarea ta. Compara jobul acesta cu cele anterioare si incearca sa gasesti acele diferente care te-ar face sa meriti o recompensa financiara mai generoasa.
De asemenea, anii tai de experienta vor fi deosebit de relevanti in luarea unei decizii de catre parinti. Daca esti la primul tau job de acest gen, s-ar putea sa iti fie destul de greu sa gasesti o familie care sa iti acorde aceleasi beneficii ca aceasta.

Perioada petrecuta in familia respectiva

Este lesne de inteles ca nu poti cere o marire de salariu dupa doar cateva saptamani (luni) de munca. In cazul in care ai fost angajata pe o perioada de proba, atunci nu rata momentul decisiv pentru a regla suma de bani si beneficiile oferite.
Cu toate acestea, daca esti angajata de mai multi ani si relatia ta cu copilul si cu familia a fost una impecabila pana acum, poti profita de atasamentul copilului fata de tine pentru a cere o marire de salariu cu sanse maxime de aprobare.

Starea familiei din acel moment

Cu cat petreci mai mult timp cu copilul, cu atat vei lua parte la viata de zi cu zi a familiei pentru care lucrezi. Astfel esti la curent cu eventualele probleme cu care acestia se confrunta, fie ele de natura financiara, afectiva sau de sanatate.
Este foarte important sa tii cont de acest aspect, pentru a nu agrava si mai tare situatia din momentul respectiv. Solicitarea ta poate parea o amenintare, deoarece stii ca nu s-ar descurca fara tine. Un astfel de gest iti va afecta iremediabil imaginea si, in scurt timp, jobul.

Dificultatea activitatilor zilnice

Chiar daca in primele zile de munca ai avut de facut doar anumite activitati pentru a te obisnui cu noul job si cu noile cerinte, cu timpul, programul tau a devenit din ce in ce mai incarcat. Discuta cu parintii cu privire la sarcinile tale. Daca initial trebuia doar sa il iei pe cel mic de la scoala, nu uita ca au fost si zile in care i-ai gatit pranzul sau l-ai ajutat la teme.
Pe langa dificultatea sarcinilor pe care le ai, un alt factor important este timpul pe care il petreci impreuna cu copilul. Pe masura ce programul tau de lucru creste, si recompensa financiara ar trebui sa fie relevanta.

Cum sa ii abordezi pe parinti

Este foarte important sa faci acest lucru cat mai ferm. Roaga-i pe ambii parinti sa iti acorde cateva minute pentru o discutie si, luand in calcul toate aspectele de mai sus, expune-le problema ta. Daca ii cunosti suficient de bine vei sti care este cel mai potrivit ton si care sunt cuvintele cheie pentru a-i convinge.

Cum sa nu ii abordezi pe parinti

1. Nu le cere un raspuns pe loc. Acorda-le cateva zile de gandire pentru a te asigura ca au luat in calcul toate aspectele pe care tu le-ai mentionat. Chiar daca raspunsul va fi negativ, cu siguranta ceva se va schimba.
2. Nu merge pe premisa „Totul sau nimic”. Daca pui conditia ca doar suma pe care tu o ceri in plus te va face sa mai ramai in familie, este posibil sa iti pierzi jobul in cel mai scurt timp. Lasa intotdeauna loc de negocieri si fii dispusa sa accepti o serie de beneficii (masina de serviciu, bonuri de masa etc).
3. Nu face aluzii! Evita sa te plangi in fata copilului cu privire la salariul pe care il primesti si problemele pe care le ai in viata personala. Cel mic te va asculta si le va povesti parintilor sai drama prin care treci. Din pacate, acestia nu vor fi atat de afectati, cu atat mai putin cu cat te-ai folosit de copilul lor pentru a le transmite un mesaj ce tine strict de adulti.
4. Incearca sa obtii o promisiune. In cazul in care raspunsul din partea parintilor este negativ, cu siguranta nu se asteapta ca lucrurile sa decurga la fel ca si pana acum. Asadar, este momentul sa ii intrebi care este motivul pentru care considera ca nu meriti mai multi bani. Ar trebui sa imbunatatesti ceva? Exista posibilitatea sa reglati raportul munca – salariu astfel incat toata lumea sa fie multumita?
5. Nu exagera! Evita sa ceri o marire de salariu doar pentru ca familia pare ca si-o permite, deoarece exista riscul ca parintii sa fie la curent cu salariul mediu primit de o bona cu aceeasi varsta si experienta cu a ta.
6. Nu lua ce nu ti se cuvine. Daca propunerea ta a fost refuzata sau daca pur si simplu nu ai curajul sa ceri o marire de salariu, nu incerca sa o castigi prin alte metode. Chiar daca intentionezi sa lucrezi mai putin decat de obicei, chiar daca iti asumi anumite recompense care nu ti se cuvin, parintii vor afla mai devreme sau mai tarziu. In cazul in care iti doresti o cariera de bona, uita imediat de tentatiile casei in care lucrezi si incearca sa gasesti un job mai bun.

Autor: Aura Oprisan

CautaBona.ro in Romania:

Bone Arad I Bone Braila I Bone Brasov I Bone Bucuresti I Bone Constanta I Bone Cluj I Bone Galati I Bone Iasi I Bone Ploiesti I Bone Sibiu I Bone Suceava I Bona Targu-Mures I Bone Timisoara I Bone I Bona part time I Bona interna

Toate sfaturile
CautaMenajera.ro CautaInfirmiera.ro