Cum sa il determini pe copil sa te asculte

Bone recomandate

Bona BUCURESTI - Maria Creteanu Maria C BUCURESTI .

Vezi toate bonele din orasul tau

Copiii pot fi destul de neastamparati, mai ales cand stiu ca, cel putin pentru o perioada, au scapat de autoritatea parintilor, ramanand doar in grija bonei. Incearca sa te impui de la inceput si sa le castigi respectul, dar si increderea, pentru ca, la nevoie, sa ii poti disciplina usor. Iata cateva moduri prin care il poti determina pe copil sa te asculte.


Specifica ceea ce doresti

Atunci cand formulezi o regula sau o cerinta, trebuie sa precizezi cat mai bine toate coordonatele pe care le implica, in caz contrar, copilul nu va intelege despre ce este vorba si in consecinta, nu va respecta nimic din ce ii spui.
De exemplu, daca ii spui ca nu mai are voie sa se uite la televizor in aceasta seara, copilul va amana incontinuu inchiderea acestuia din moment ce tu nu i-ai oferit un timp exact, ci i-ai vorbit in general. Incearca sa reformulezi, spune-i ca are voie sa se uite la doar un singur episod de desene animate astazi. Copilul va intelege exact ceea ce are de facut si va sti ca nu va va vea succes in a-ti schimba regulile.

Nu te ruga de copil sa te asculte

Intr-un moment de disperare, cand situatia iti scapa de sub control, incepi sa te rogi de copil sa iti asculte regulile. Aceasta metoda insa nu va functiona, pentru ca micutul va simti faptul ca nu esti tu cea care detine controlul situatiei, ci el.
In schimb, ai putea sa iti pastrezi calmul si pe un ton ferm sa formulezi cerintele pe care le ai. Ceva in genul „te rog sa ma asculti si sa te incalti” ar trebui sa fie de efect. Daca vei incepe sa il implori pe copil ca sa te asculte, acesta nu te va mai lua in serios.

Ofera-i alternative reale

Vei avea sanse mai multe de a-l face pe copil sa te asculte daca ii oferi alternative. In felul acesta, ii dai impresia ca el detine controlul si ca poate face intr-un final ceea ce isi doreste.
Cu toate acestea, micutul va simti imediat momentul in care nu esti chiar foarte sincera. De exemplu, daca ii oferi alternative care nu au nicio legatura cu realitatea, nu vei reusi decat sa ii trezesti furia, tipetele si eventual o portie de plans. Cunoscuta fraza „vrei sa stai cuminte sau vrei sa te trimit la culcare?” nu isi mai face efectul, pentru ca micutii incep sa isi dea seama in timp, ca nu se pot duce la culcare, de exemplu, in toiul zilei.
Ofera-i alternative care au legatura cu realitatea. Daca face nazuri la masa, ofera-i posibilitatea de a alege ce sa manance: „vrei un pahar cu lapte sau o cana cu ceai?” – iata doua oferte care intr-adevar ii ofera posibilitatea de a alege.

Asigura-te ca te asculta

Unii copii au capacitatea de a-si mentine atentia si de a te asculta, in timp ce altii isi pierd atentia imediat. Pentru a-i capta interesul, mai intai uita-te in ochii celui mic. Spune-i in propozitii scurte care sunt regulile pe care vrei sa le urmeze sau cerintele tale si roaga-l sa repete ceea ce ai spus, pentru a te asigura ca a inteles.
Chiar si astfel vei descoperi ca, in cazul unor copii, trebuie sa le spui sa repete de doua ori pana sa iti redea ceea ce astepti de la ei, pentru ca pur si simplu nu pot fi atenti. Obisnuieste-te sa procedezi astfel mai ales atunci cand ai ceva important sa ii comunici. Copilul va invata sa recunoasca momentele cand se poate juca si momentele cand ii vorbesti serios.

Pune accentul pe comportamentul copilului

Nu copilul este cel „obraznic”, ci comportamentul sau. Faptul ca face nazbatii nu inseamna ca micutul este un copil rau. Comentariile la adresa personala il vor determina pe micut sa se ambitioneze si sa te sfideze, intr-o incercare de a demonstra ca te poate domina.
In loc sa ii aduci comentarii la adresa personala, fa-i observatii asupra comportamentului sau. De exemplu, ii poti spune ca nu are voie sa mazgaleasca peretii, nu ca este un copil rau pentru ca mazgaleste peretii. Nu il umili si nici nu il rani in orgoliul propriu, chiar daca ai impresia ca micutii nu stiu ce este mandria. Dimpotriva, vei observa cum se va impotrivi cu fiecare jignire pe care i-o vei aduce. Pentru a imbunatati situatia, concentreaza-te asupra faptelor sale, pastreaza-ti calmul si ofera-i alternative.

Autor: Spataru Daniela


CautaBona.ro in Romania:

Bona Arad I Bona Braila I Bona Brasov I Bone Bucuresti I Bona Constanta I Bona Cluj I Bona Galati I Bona Iasi I Bona Ploiesti I Bona Sibiu I Bona Suceava I Bona Targu-Mures I Bona Timisoara I Bone I Bona part time

Toate sfaturile
CautaMenajera.ro CautaInfirmiera.ro