Cum sa iti controlezi reactiile

Bone recomandate

Bona BUCURESTI - Maria Creteanu Maria C BUCURESTI .

Vezi toate bonele din orasul tau

Meseria de bona iti aduce nenumarate satisfactii alaturi de cei mici, dar si momente tensionate, in care copiii te pot scoate din sarite cu crize de plans, tipete sau isterie. Datoria ta este sa ramai calma, indiferent de temperamentul copilului pe care il ai in grija. Iata cativa pasi prin care iti poti mentine cumpatul in situatii dificile.

Pasul 1. Fa-ti “temele” de acasa

Fereste-te de improvizatiile de moment si pregateste niste activitati pentru situatiile de criza. Daca deja ai petrecut ceva timp alaturi de copil si ai discutat cu parintii, atunci stii cand anume incepe sa faca nazuri sau crize de isterie.

Sfatuieste-te si cu parintii acestuia si alcatuieste o lista de activitati pentru fiecare situatie in parte, astfel incat sa fii pregatita sa intervii, fara a fi pusa in situatia de a-ti pierde cumpatul.

Un joc, mancarea preferata, o mica pedeapsa, o activitate distractiva, fiecare dintre acestea poate deveni o resursa nepretuita atunci cand este vorba de starea ta si a copilului. Important este sa ai pregatite si niste variante de rezerva, atunci cand prima activitate nu da rezultate. Copiii uita destul de repede si trec de la ras la plans intr-o clipa, asa ca profita de aceasta caracteristica pentru a calma spiritele.

Pasul 2. Cunoaste-ti limitele

Reactiile noastre vis-a-vis de copii sunt determinate de starea noastra interioara. Daca nu te simti bine din punct de vedere fizic, esti stresata, impacientata, nervoasa etc, atunci incearca sa nu iti reversi toate acestea asupra copilului.

In astfel de momente tensionate, tendinta generala este sa fii si mai aspra cu acesta si sa ii ceri mai multe lucruri decat de obicei. Incearca sa constientizezi starile prin care treci si sa nu faci din copil victima propriilor tale probleme. La urma urmei, jobul tau este sa veghezi interesul copilului pe care il ai in grija, asa ca nu ar fi indicat sa aduci problemele personale la serviciu.

Starea ta, oricare ar fi aceasta, se va transmite intr-un fel sau altul, la copil. Daca ai grija de un copil linistit, atunci acesta cel mult se va indispune. De cele mai multe ori insa, cel mic va incerca, poate, sa te provoace. Mentine-ti calmul si nu cadea in capcana sa.

Copilul iti va ghici punctele slabe si se va folosi de acestea ori de cate ori vrea sa obtina ceva de la tine. Pentru a nu ajunge atat de departe, cel mai bine este sa inspiri adanc si sa iti impui sa nu iti arati sentimentele.

Pasul 3. Incearca sa intelegi reactiile copilului


Tipetele lui te scot din sarite, dar stii oare ce anume il determina sa reactioneze in acest fel? Discuta cu parintii pentru a afla mai multe despre starea interioara a copilului.

Daca unii copii incalca reguli din placerea de a te enerva sau din dorinta de a nu se supune, altii sunt motivati de frustari interioare sau nesiguranta. Raspunsul tau la actiunile copilului va alterna in functie de situatia cu care te confrunti.

Daca, de exemplu, manierele prost insusite ale copilului il determina sa strice prin casa tot ce apuca, atunci il poti pedepsi folosind un ton ferm si reguli precise. Daca acesta este nervos pentru ca se simte dezamagit de ceea ce se intampla la scoala, s-a suparat cu un coleg etc., atunci ai putea purta o discutie onesta, care l-ar calma mult mai repede.

Pasul 4. Pastreaza o stare emotionala neutra

Emotiile puternice te vor face sa simti ca iti pierzi controlul asupra situatiei. Acest lucru se va transmite copilului de care ai grija, iar cel mic iti va prinde punctul slab si va alege aceasta variant ori de cate ori are ocazia.

Concentreaza-ti energia pe momentele in care vrei sa incurajezi un comportament pozitiv si ramai neutra atunci cand te confrunti cu situatii dificile. Aceasta reactie il va dezarma pe cel mic si il va determina sa revina mai repede la o stare de calmitate.

Autor: Dana Spataru

Te-ar mai putea interesa:
Cum sa te descurci cu un copil dificil
Ce sa faci si ce sa nu faci ca bona

Vezi anunturi de ingrijire copil!

CautaBona.ro in Romania:

Bona Arad I Bona Braila I Bona Brasov I Bone Bucuresti I Bona Constanta I Bona Cluj I Bona Galati I Bona Iasi I Bona Ploiesti I Bona Sibiu I Bona Suceava I Bona Targu-Mures I Bona Timisoara I Bone I Bona part time

Toate sfaturile
CautaMenajera.ro CautaInfirmiera.ro