Bona si modul in care aceasta poate fi instruita

Bone recomandate

Bona BUCURESTI - Maria Creteanu Maria C BUCURESTI .

Vezi toate bonele din orasul tau

Dupa indelungi cautari, ai gasit in sfarsit bona potrivita, in functie de gusturile si cerintele tale. I-ai facut cunostinta cu copilul si s-au placut reciproc, iar acum a venit momentul cand iti vei lasa copilul singur cu aceasta. Este foarte important sa ii oferi bonei o lista detaliata cu ceea ce are de facut si sa rezolvi orice nelamurire, inainte de a-ti lasa copilul in grija ei.

Discutati impreuna despre fiecare cerinta in parte si lamuriti neclaritatile. Cand pleci de acasa, lasa-i pe masuta telefonului lista cu ce trebuie sa faca in ziua respectiva. De asemenea, este foarte important sa-i oferi o agenda cu numere de telefon, la care sa apeleze in caz de urgenta.

Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stie sunt: ce indatoriri are, ce nu trebuie sa faca si cum sa actioneze in caz de urgenta.

Spune-i ce are de facut

Primul lucru pe care trebuie sa i-l comunici este programul copilului. Fa-i o lista cu activitatile zilnice pe care le desfasoara copilul si orele intre care acestea trebuie sa aiba loc. Spune-i peste ce activitati se poate sari si sub ce circumstante.

Nu uita sa treci in aceasta lista:

* ora la care se ia masa;
* cand si ce gustari ii poate da intre mese;
* orarul de la scoala sau gradinita;
* cand sa iasa la plimbare cu copilul, inclusiv locurile prin care se pot plimba;
* activitatile extrascolare (cum ar fi practicarea unui sport dupa orele de curs);
* cand trebuie sa se culce;
* lista cu medicamentele pe care le ia, cantitatea si orele la care trebuie administrate, daca este cazul.

Asigura-te ca nu exista neclaritati. Comunica-i si intervalul de timp in care copilul are program de voie, daca preferi sa il lase sa se joace sau doresti sa organizeze activitati impreuna

Daca copilul tau are anumite obiceiuri, preferinte, spune-i inca de la inceput ce trebuie sa faca atunci cand acesta refuza sa manance, sa doarma, sa-si faca temele sau sa ia medicamentele. In acest fel poti usura atat munca ei cat si comunicarea dintre ea si copil.

Musafirii si telefoanele

Umatorul lucru pe care trebuie sa il stie este pe cine poate lasa in casa in absenta ta si pe cine nu. Include in aceasta lista si posibilii musafiri neanuntati,nu doar pe cei care stii ca vor veni in vizita.

De asemenea, spune-i cum sa raspunda la telefon si ce raspunsuri sa dea persoanelor care te cauta. Lasa o lista cu persoanele carora le poate spune unde esti si eventual inca o lista cu persoanele carora sa le dea numarul de mobil sau seviciu, daca te cauta pentru o problema ce nu suporta amanare.

Mesele si gustarile

Explica-i ce are copilul voie sa manance si ce nu trebuie sa ii dea sub nicio forma. Lasa-i o lista cu alimentele si mancarurile pe care copilul tau le prefera si arata-i cum le poate prepara.

Mentioneaza-i toate alimentele la care copilul prezinta alergii si spune-i daca acesta urmeaza vreun regim alimentar.

Masuri de siguranta

Spune-i ce trebuie sa faca dupa ce pleci, de exemplu cand sta acasa sa incuie bine usa. Cand pleaca sa nu lase geamurile deschise, sa porneasca alarma de siguranta (daca ai) si sa incuie usa foarte bine.

Daca ai alarma, va trebui sa-i lasi bonei codul si sa o instruiesti cum sa o foloseasca.

De asemenea, lasa-i un plan al casei si arata-i pe unde poate sa paraseasca locuinta in caz de urgenta ( incediu, hoti etc,)

Spune-i ce NU trebuie sa faca

Spune-i unde nu trebuie sa lase copilul sa umble nesupravegheat. (de exemplu aparatura electrocasnica, computer, sau alte locuri in care s-ar putea accidenta).

De asemenea, invat-o ca nu trebuie sa cedeze la insistentelor copilului de a face sau a manca ceva ce nu are voie sau sa accepte ca prietenii acestuia sa vina in vizita fara ca tu sa stii.

Lasa-i o lista cu activitatile pe care copilul si chiar si ea nu trebuie sa le desfasoare. Aceasta lista poate include: televizorul, internetul sau jocurile pe calculator, piscina, etc.

Stabiliti daca poate vorbi la telefon (in scopuri personale) in timp ce copilul doarme sau in timp ce este treaz.

Invat-o cum sa reactioneze in caz de urgenta

Lasa-i o lista cu ce trebuie sa faca in caz de urgenta.

Numerele la care sa sune in caz de urgenta:

* politie, pompieri, ambulanta: 112 acopera toate cele trei echipe care actioneaza in caz de urgenta;
* Numarul pediatrului sau al dentistului care se ocupa de copilul tau;
* Numarul veterinarului, daca ai si animal de companie;
* Numarul unui prieten sau vecin de incredere la care poate suna daca intervine vreo problema si are nevoie de ajutor imediat;
* Numerele de la compania de gaze, electricitate, etc. Sunt utile in cazul unei scurgeri de gaze sau a unei pene de curent.

Informatii de contact si alte informatii:

* Numele tau si al partenerului si numarul de telefon la care va poate suna in caz de urgenta;
* Numele intreg al copilului, data nasterii, grupa sangvina, medicamentele la care prezinta alergii;
* Adresa exacta la care locuiesti si numarul de telefon fix (daca exista) si eventual adresa de la birou;
* Spune-i unde tii echipamentul de urgenta: stingator de incendii, trusa sanitara de prim ajutor, etc.

Autor: Andreea Grecu

CautaBona.ro in Romania:

Bone Arad I Bone Braila I Bona Brasov I Bone Bucuresti I Bone Constanta I Bone Cluj I Bone Galati I Bone Iasi I Bone Ploiesti I Bone Sibiu I Bone Suceava I Bone Targu-Mures I Bone Timisoara I Bone I Bona part time I Bona interna

Toate sfaturile
CautaMenajera.ro CautaInfirmiera.ro