Este normal sa il „mituiesti” pe copil?

Bone recomandate

Bona BUCURESTI - Maria Creteanu Maria C BUCURESTI .

Vezi toate bonele din orasul tau

Situatiile disperate cer solutii pe masura: de cate ori nu te-ai confruntat cu incapatanarea copilului, obraznicia sau tipetele acestuia, doar pentru ca nu vroia cu orice chip sa te asculte? Tu stii insa mai bine ca micutul are nevoie sa doarma dupa-amiaza, trebuie sa manance corespunzator, sa se spele pe dinti inainte de culcare, obiceiuri pe care copilul incearca sa le evite cu orice pret.

Solutii eficiente pentru situatii disperate

In acele situatii, solutia cea mai eficienta s-a dovedit a fi pacalirea sau mituirea copilului cu diferite lucruri ce in mod normal nu ii sunt accesibile atat de des precum si-ar dori acesta, precum dulciurile sau vizionarea desenelor animate pe o perioada indelungata. Bineinteles, atunci cand esti obosita, oferirea unor astfel de avantaje iti poate da si tie un ragaz de pace. Cat de benefice sunt insa pentru copil aceste mici rasfaturi?
Bonele sunt deseori puse in situatia de a disciplina copilul pe care il au in grija; acest lucru se dovedeste a fi extrem de dificil, pentru ca bonele nu beneficiaza de aceeasi autoritate in fata copilului ca parintii micutului. Nu ai de unde sa stii care sunt obiceiurile copilului, modul in care se manifesta acesta, ce a functionat in trecut ca metoda de disciplinare etc. Manipularea copilului prin recompense nemeritate pare o solutie temporara, insa nu il invata prea multe pe micut.
Pe termen lung, recompensele nemeritate il vor incuraja pe copil sa se comporte cat mai haotic, pentru ca va invata ca, astfel, va primi ceea ce isi doreste. Trebuie sa arunci doar o privire in dictionar auspra notiunii de „mita”, pentru a-ti da seama de consecintele faptelor tale: vrei sa ii induci copilului comportamentul pe care ti-l doresti, asa ca ii oferi „mita”, insa consecintele se rasfrang tot asupra ta.

Mita vs Recompensa

Spre deosebire de recompensa, mita este oferita inainte ca intelegerea dintre tine si copil sa fie incheiata. Daca insa copilul are ceea ce isi doreste, de ce ar trebui sa fie nevoit sa te mai asculte? Pentru a folosi acest sistem in avantajul tau, inlocuieste mita cu recompensa. Diferenta dintre acestea este ca mita se ofera inainte de rezultate, insa recompensa vine ca o rasplata pentru copilul care ti-a ascultat sfaturile. Daca vrei preciza regulile „jocului”, copilul va sti ca, daca nu se comporta asa cum trebuie, nu va primi nicio recompensa.

Lasa-l pe copil sa „lucreze” in locul tau

Depui o gramada de energie in a-l convinge pe copilul tau sa faca ceva anume. Momentele acestea sunt obositoare si reusesc mereu sa te frustreze si sa iti strice dispozitia. Pentru a scapa de orele de convingere, lasa-l pe copil sa parcurga aceasta etapa in locul tau.
Invata sa anticipezi situatia si sa ii propui copilului o intelegere pe care nu o poate refuza. De exemplu, explica-i faptul ca, daca isi face temele fara sa mai protesteze, veti putea iesi mai devreme la joaca in parc. In felul acesta, ramane la alegerea copilului sa se comporte asa cum isi doreste, dar sa suporte si consecintele.
Tine-ti promisiunile si nu ceda atunci cand micutul insista. Invata-l astfel ca are posibilitatea de a alege, insa trebuie sa suporte si consecintele deciziilor sale. Dupa cateva dati in care va observa ca tu esti cea care detine controlul, isi va masura mai bine actiunile.
Nu uita ca atunci cand mituiesti un copil, acesta detine controlul asupra situatiei si se poate folosi de acest avantaj si pe viitor, pentru ca ii vei forma obiceiuri proaste. Daca insa vei alege sistemul recompenselor, vei descoperi cat de repede invata copilul sa faca diferenta intre ce inseamna sa castige si ce inseamna sa piarda; cel mai important, tu vei tine fraiele situatiei.


Autor: Dana Spataru

CautaBona.ro in Romania:

Bona Arad I Bona Braila I Bona Brasov I Bone Bucuresti I Bone Constanta I Bona Cluj I Bona Galati I Bone Iasi I Bona Ploiesti I Bona Sibiu I Bona Suceava I Bona Targu-Mures I Bone Timisoara I Bone I Bona part time I Bona interna

Toate sfaturile
CautaMenajera.ro CautaInfirmiera.ro